Relatiegeschenken Aftrekbaar?

Het is leuk en gebruikelijk om relatiegeschenken te geven aan klanten en opdrachtgevers, maar wat rekent de fiscus tot een relatiegeschenk en in hoeverre is deze fiscaal aftrekbaar?

Een relatiegeschenk is een leuke manier om klanten en relaties te herinneren aan de fijne samenwerking die er is geweest, maar ook is het een goede manier om een nieuwe activiteit onder de aandacht brengen.

Wat valt er fiscaal onder een relatiegeschenk?
Een relatiegeschenk is een cadeau wat namens een bedrijf aan de bestaande relaties gegeven wordt. De relatie kan zijn een klant, een partner of een leverancier. Medewerkers vallen hierbuiten en hiervoor gelden dus ook andere regels.
Het woord ‘bestaand’ is erg belangrijk, want de kosten die gemaakt worden om een nieuwe klanten te werven vallen onder de bedrijfs- of verkoopkosten.

Relatiegeschenken aftrekbaar?
Voldoet het relatiegeschenk aan de speciale btw regeling voor relatiegeschenken, dan is deze fiscaal aftrekbaar als voorbelasting.
De regel luidt als volgt: Zou de ontvanger het cadeau zelf kunnen aanschaffen en kunnen rekenen tot de zakelijke kosten, dan kan de btw van het relatiegeschenk afgetrokken worden. Is dit niet het geval, dan mag de btw van het relatiegeschenk niet afgetrokken worden.

Uiteraard is er een uitzondering: zijn de totale kosten per persoon per jaar lager dan €227 (excl. btw) dan mag de btw wel afgetrokken worden.

Meer weten? Neem contact met ons op via 0529 – 76 06 00 of stuur een mail naar sales@amigopromotion.nl.

Menu