Drukkleuren

Wanneer u een mooi relatiegeschenk bestelt wilt u natuurlijk wel dat uw logo of ontwerp in de juiste kleuren wordt gedrukt. Op welke manier dit opgemaakt wordt is van belang voor het eindresultaat. Het ontwerp dient opgemaakt te worden in Illustrator, InDesign of Photoshop. In deze programma’s kunnen bestanden in 3 kleursoorten opgebouwd worden: RGB, PMS en CMYK. Maar wat is het verschil?

Wat zijn RGB kleuren?

RGB is een kleurcodering om een kleur uit te drukken middels de primaire kleuren Rood, Geel en Blauw. De hoeveelheid die nodig is van elke primaire kleur om te komen tot de gewenste kleur wordt uitgedrukt in een 8bits getal. Zo kunnen er bijna 17 miljoen kleuren worden onderscheiden. RGB-kleuren zijn uitsluitend bedoeld voor beeldschermen, zoals televisies, computers en telefoons. Ook foto’s en afbeeldingen bestaan uit RGB-kleuren.

Het RGB-model werkt, in tegenstelling tot PMS en CMYK, met licht. PMS en CMYK werken met pigmenten/inkt. Het verschil zie je duidelijk in onderstaande afbeelding.

CMYK_vs_RGB

RGB-kleuren zijn dus niet geschikt voor het bedrukken van relatiegeschenken. Wanneer je een RGB-bestand als drukbestand aanlevert, zal deze omgezet worden in CMYK, waardoor de kleuren in je ontwerp niet meer 100% overeen zullen komen met het drukwerk.

Wat zijn CMYK kleuren?

CMYK is een systeem met vier basiskleuren inclusief zwart. Ook komt soms het CMY-systeem voor, hierbij wordt zwart weggelaten. Echter in druktechniek leidt dit vaak tot té lichte afbeeldingen, omdat het resultaat van enkel cyaan, magenta en geel donkergrijs is. Daarnaast doorweekt het papier met inkt bij een combinatie van 100% cyaan, magenta en geel, hierom wordt zwart toegevoegd. Om met minder inkt, toch dat donkere effect te bereiken.

  • C staat voor Cyaan, (bij additieve kleurmenging een combinatie van groen en blauw licht);
  • M staat voor Magenta een combinatie van rood en blauw licht;
  • Y staat voor Yellow, een combinatie van rood en groen licht;
  • K staat voor Key, hier is bewust niet gekozen voor de letten B van Black, omdat dit verward zou kunnen worden met de blue.

De CMYK-code voor een kleur wordt weergegeven door het dekkingspercentage van de vier inkten die nodig is om die kleur te verkrijgen. De code ziet er dan als volgt uit:

C60%
M20%
Y30%

In onderstaande kubus wordt laten zien hoe die kleur tot stand komt middels CMYK benadering.

CMYK_kleuren

 

Wat zijn PMS kleuren?

PMS is een afkorting voor ‘Pantone Matching System’ en dankt zijn naam aan het bedrijf dat deze manier van kleurcoderingen heeft geplubiceerd. PMS kleuren zijn afgesproken codes die tussen alle partijen in een ontwerp- en productieproces worden gebruikt. Het is van belang dat de bedrukkingskleuren overeenkomen met de kleuren van uw logo en huisstijl. Omdat kleuren op een beeldscherm er heel anders uit zien dan kleuren op een bedrukt product is het van belang dat er gecommuniceerd wordt in PMS kleuren, dat zijn de kleuren waarvan elke drukker, elk reclamebureau en elke ontwerper weet hoe ze gedrukt moeten worden om tot het beste resultaat te komen. Het voordeel hiervan is dan dat het altijd dezelfde kleur wordt, mits het materiaal gelijk is.

Bepaal uw PMS kleuren nooit vanaf uw beeldscherm, door de instellingen van het scherm kunnen kleuren er anders uitzien dan wanneer ze op een artikel gedrukt worden. Maak daarom altijd gebruik van een kleurenwaaier om uw PMS kleuren te bepalen.

Pantone kleuren zijn geschikt voor bedrukken van relatiegeschenken, wanneer er 1 tot 4 verschillende kleuren in het ontwerp gebruikt worden. Verschillende verlopen van een specifieke kleur worden niet als 1 kleur gezien. Gebruik van PMS-kleuren is bijvoorbeeld van belang in het huisstijldrukwerk. Wanneer er met meer dan 4 verschillende kleuren in het ontwerp gewerkt wordt, kies dan voor CMYK.

Menu